Ahşap Tekne ve Yat Yapımcılığı
Merkez, Bartın
KONUMA GİT
Bartın’da gemi yapımcılığının geçmişi, yaklaşık 400 yıl öncesine dayanır.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde (Cilt-3, sayfa-261) ve Ulus’lu İbrahim Hamdi’nin (Yıl-1738) Atlas isimli kitabında; Bartın ve Amasra’da kalyonların yapıldığı, Osmanlı Donanmasının kadırga ve kalyon ihtiyaçlarını karşılayan Bartın, Amasra ve Kurucaşile (Tekkeönü, Kapısuyu) tersanelerinde yapılan gemilerin mavna, yelkenli, gulet, çektirme, bumbarta ve martiko gibi çeşitleri olduğu anlatılmaktadır. 1950 yıllarına kadar Bartın Irmağı kenarında (Tersane Caddesi) Gazhane Burnu ile Orduyeri Köprüsü arasında yıllık 40-50 gemi kapasiteli tersanelerin faaliyet gösterdikleri bilinmektedir. Yalı tersaneleri ve Gemi Atması, o yılları anımsayanların anılarında yaşamaktadır.
Bartın’ın ekonomik ve sanatsal yaşamında önemli yeri bulunan gemi yapımcılığı, günümüzde Ahşap Tekne ve Yat Yapımcılığı olarak Merkez ve Kurucaşile ilçemizin Kapısuyu ve Tekkeönü köylerindeki tersanelerde sürdürülmektedir.
Babadan kalma aletlerle ve babadan oğula öğretilerek günümüze ulaşan bu sanat, bu gün teknolojik gelişmelerle bütünleşerek sürdürülse de zaman zaman çoğu önemli parçalar ve nostaljik süsleme eklentileri yine eski aletlerle sadece el emeği ve ustalıkla yapılmaktadır.