Şimşirli Baba Camii ve Türbesi
Ulus, Bartın
KONUMA GİT
Ulus ilçesinin Kalecik köyündedir. Yapım tarihi bilinmemekte; Şimşirli Baba tarafından bir gecede yapıldığı rivayet edilmektedir. Caminin yanında Şimşirli Baba’nın mezarı, Akşemseddin’in babası Hamza Efendi’nin mezarı ve soğuk suya haiz Akşemseddin Çeşmesi bulunmaktadır.
Kalecik yakınlarında uzun yıllar eşiyle birlikte yaşayan Şimşirli Baba’nın adının Kara Yusuf İzzettin olduğu, vakit namazlarını önceleri uzun süre yörede yoğun olan şimşir ve çınar ağaçlarının gölgesinde ve daha sonra da geniş gövdeli bir çınar ağacını oyarak yaptığı 4 m2’lik mekanda kıldığından bu isimle anıldığı söylenir.
Yöre halkı, Şimşirli Baba ile ilgili hayli ilginç öyküler anlatırlar. Bunlardan; “Şimşirli Baba Tayyü Mekan’a vakıftı, bütün namazlarını Beytullah’ta kılardı. Geçimini ise, sahibi olduğu tek inekten elde ettiği süt ürünlerinin takasıyla sağlardı. Ancak, onlarca inekten alınmışçasına bol olan sütün kaynağı aslında yörede yaşayan geyiklerdi. Her sabah toplu halde buraya gelen geyikler, hiçbir zorluk çıkarmadan Şimşirli Baba ve eşi tarafından sağıldıktan sonra ormana dönerlerdi. Ayrıca, Şimşirli Baba, bir gecede yaptığı bu caminin malzemesini de aynı gece geyiklerle taşımıştı.” rivayeti en yaygın olanı olarak bilinmektedir.
Şimşirli Baba Camii ve imareti; bu ilginç öykü dolayısıyla kutsal sayılmaktadır.